Mijn account Inschrijven
Je hebt 0 items geselecteerd

kleuters

Hoe stimuleer je je kind om zindelijk te worden? 

Tags: kleuters peuters zindelijkheid 


Zindelijk worden is net als leren lopen en praten een ontwikkelings- en rijpingsproces. Je kind moet begrijpen dat het plasje in het potje hoort. Je kind moet de blaas- en darmspieren onder controle kunnen houden, totdat het op het potje of op de wc zit. En het belangrijkste: je kind moet willen meewerken! Te veel oefenen en pushen werkt averechts! De meeste kinderen zijn ergens in hun derde jaar overdag en rond het vierde jaar ’s nachts zindelijk.

 

Tip 1: Je kind is er klaar voor als… 

Zodra je kind je waarschuwt met de woorden ‘bah, nat’ of ‘plas doen’, dan is hij of zij echt toe aan het zindelijk worden. Je kind voelt namelijk dat er een plasje in aantocht is en weet dat zijn plas in het potje hoort.

 

Tip 2: Op het potje 

Laat je kind wennen aan het potje. Misschien kan de beer of de pop als eerste op het potje en met kleren aan kan je ook prima oefenen. Heeft je kind oudere broers of zussen, of gaat je kind naar de crèche, dan zal het sneller begrijpen dat het plasje in het potje of de wc hoort. Imiteren vinden kinderen geweldig.

Lees verder

Boos en opstandig?

Tags: boos kleuters negeren niet luisteren peuters strafstoeltje 


Blog_boos_kleinIedereen is wel eens boos en opstandig. Baby’s worden rood van het krijsen omdat ze honger hebben of omdat ze misschien uit de box willen. Peuters zien zichzelf als het middelpunt van alles en kunnen zich nog maar moeilijk verplaatsen in wat een ander wil. Rekening houden met een ander is echt te veel gevraagd! Dus pakt je peuter het schepje af of krijgt jouw kind juist een duw omdat een ander op de tractor wil. Hun boosheid heeft vaak een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Lees verder

Waarom stellen kleuters zoveel waarom-vragen?

Tags: basisschool kleuters 


Als je kind bijna vier jaar is, begint de tijd van de vraagwoorden. Een eindeloze reeks vragen naar het ‘waarom’. Soms is het leuk om die vraag te beantwoorden, maar je kunt er ook stapelgek van worden wanneer je het ‘waarom’ vaker dan tien keer op een dag hoort.

Hoe ga je hiermee om? En wat doe je als je merkt dat je geduld op de proef wordt gesteld?

Afleren, negeren of beantwoorden? 
In deze fase wil je kind alles weten. Hij hoort iedereen praten en probeert dat allemaal te begrijpen. Geef dus juist antwoord op de ‘waarom’-vragen, maar praat jezelf niet vast. Geef gewoon steeds dezelfde uitleg maar net met iets andere woorden.

Lees verder

Leergierig en schoolrijp! 

Tags: basisschool kleuters 


Het wordt tijd voor de overstap naar de kleuterschool, verzucht je als je kind weer eens de baas speelt! Bij hun spel hebben ze een duidelijk plan in het hoofd en nemen ze zonder meer de leiding. ‘Ik ben de kapitein van dit schip en heb alle stoelen in de kamer nodig… en jij (die kleine van twee jaar) mag niet meedoen.’
Ze hebben helemaal geen begrip voor die tweejarige die erdoorheen banjert, op een stoel gaat zitten en hun plan verstoort. Het klopt: Je kind heeft nu vooral meer uitdaging (van leeftijdgenoten) nodig.

 

Aanhankelijk & snel van slag?

Echter, zo vlak voor de overgang naar de basisschool, lijkt het wel alsof je kind ook een stapje terug doet in de ontwikkeling. Op weg naar de bakker wil je kind weer gedragen worden en begrijp je hem of haar niet meteen, dan is hij of zij snel overstuur. Doe nu geen beroep op het feit dat je kind al zo groot en zelfstandig is. Zeg dus niet… dat kon je gisteren al zelf, dus dat kun je nu ook ! Til je kind even op en daag hem of haar tegelijkertijd uit met woorden als: ‘En nu jij…, laat eens zien hoe sterk jij bent… kun jij deze boodschappentas dragen?’

  Lees verder