Mijn account Inschrijven
Je hebt 0 items geselecteerd

Blog

Boos en opstandig?

Tags: boos kleuters negeren niet luisteren peuters strafstoeltje 


Blog_boos_kleinIedereen is wel eens boos en opstandig. Baby’s worden rood van het krijsen omdat ze honger hebben of omdat ze misschien uit de box willen. Peuters zien zichzelf als het middelpunt van alles en kunnen zich nog maar moeilijk verplaatsen in wat een ander wil. Rekening houden met een ander is echt te veel gevraagd! Dus pakt je peuter het schepje af of krijgt jouw kind juist een duw omdat een ander op de tractor wil. Hun boosheid heeft vaak een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Lees verder

Groep 8 en de CITO    

Tags: basisschool Cito-toets school 


Opvoeddesk, ADD, concentratieWist je dat… 

  • wanneer de Cito toets uitslag veel hoger uitpakt, dan verwacht, dat de school het advies dan moet heroverwegen en mogelijk aangepast. Pakt de toets uitslag lager uit, dan wordt het advies niet aangepast.
  • iedere Cito opgave en alle teksten zijn ontwikkeld door leerkrachten die deelnemen aan constructiegroepen en vaststellingscommissies?
  • de Cito bewust moeilijke en makkelijke vragen afwisselt om leerlingen te motiveren en uit te dagen!

Lees verder

Werk & Gezin in balans

Tags: spitsuurgezin 


Opvoeddesk, Working Parents Program, opvoeden en gezin, werk en gezin, kinderen niet slapen, gebroken nachten, spitsuur, stress op werk, zorg om kind, werknemer, werkgeverWerk & Gezin in Balans blijkt een actueel thema voor ruim 2 miljoen gezinnen in Nederland, die werk met hun gezin combineren.
In Nederland is het aantal burnout klachten tussen 2010 en 2011 met 11 % gestegen.
De levensfase bepaalt mede de mate en de soort stress op het privé-domein.
Jongeren worstelen o.a. met de bekende meerkeuzestress en ouderen o.a. met de mantelzorgtaken voor hun dierbaren.
Ook bepaalt de leeftijd van je kinderen thuis de mate van hersteltijd op de weekenden en je vrije dagen. Lees verder

Horror Clowns

Tags: angst 


EMMELIEK BOOST

Mijn kind is overstuur door die idiote Horror clowns… Wat is jouw advies?

 

Lees Emmelieks blog en tips

De HORROR CLOWN

Mijn 6 jarige Tom en zijn vriendje spelen buiten in het speeltuintje. Twee oudere jongens jagen hen de schrik op het lijf met het wilde verhaal dat zij een Horror Clown hebben gezien. Tom komt overstuur thuis, met het verhaal dat de Horror Clown naar het speeltuintje komt.

 

Het is een hype die is overgekomen uit Amerika, de Horror Clown. Sinds een paar weken is deze clown ook meerdere keren in Nederland opgedoken. De naam van de clown zegt het al: het is geen grappige clown die je tegenkomt in het circus, maar het is een griezelig angstaanjagend persoon die met een mes, bijl of kettingzaag de mensen en kinderen de stuipen op het lijf jaagt.
Lees verder

Van moppermama naar happymama!

Tags: niet luisteren 


Voortdurend corrigeren en waarschuwen is doodvermoeiend en geen kind gaat er echt beter van luisteren. Integendeel. Je hoort jezelf de hele dag door mopperen dat er echt naar mama geluisterd moet worden en anders zwaait er wat… Hoe word je wel een happymama? Het motto van de Opvoeddesk: Gelukkige kinderen, Gelukkige ouders! Leg liever het accent op wat goed gaat, moedig je kinderen aan door te vertellen wat je van ze verwacht (en niet alleen wat ze niet mogen) en geef complimentjes bij ieder stapje in de goede richting. Benoem vooral het effect. ‘Super Tim! Je bent een kanjer van een opruimer! Als jij de borden in de vaatwasser zet, dan lukt het ons om op je skateboard naar school te gaan. Als je het complimentje direct geeft (en niet pas ’s avonds in bed) maakt het dubbel zoveel indruk!

Lees verder

Haast, getreuzel en een ongeduldige peuter?

Tags: niet luisteren peuters 


5 tips! 

Tijd en klok kijken is voor je peuter nog abracadabra! Opschieten, even wachten, straks… zeggen je peuter nog niets. Jij bent hun klok!

1)      Spitsuurstress?

Wil jouw peuter alles zelf doen of treuzelt je peuter bij het aankleden of het ontbijt? Voorkom een race tegen de klok en sta 15 minuten eerder op. Geef je peuter vaste taken (pyjama onder het kussen, boter smeren). Zo krijg je een geroutineerd ochtendprogramma!

2)      Wachten dat is lastig!

Een peuter leeft in het hier-en-nu. Wachten is lastig en hoe lang duurt even? Geef aan wanneer je wél tijd hebt. ‘Als mama de vaatwasser heeft uitgeruimd, lezen we samen een boekje!’ Houd in de tussentijd een contactlijntje en zeg iets over het spel van je peuter. Zo leert je peuter met jouw hulp steeds beter te wachten!

  Lees verder

Slaapkampioenen en Slaapprinsessen

Tags: slapen 


slapenDe 8 slaaptips van de Opvoeddesk

Tip 1: Rustige dagen, rustige nachten

Een rustige nacht begint bij een rustige dag. Onrustige nachten zie je vaak bij peuters die in de néé-fase zitten en overdag volop op zoek zijn naar grenzen. Volg de cursus ‘Als je kind niet luistert’ voor handige survivaltips voor in de peutertijd! Een vast dagritme (net als op het kinderdagverblijf) geeft houvast en brengt rust: vaste speelmomenten, rustmomenten e.d.

 

Tip 2: Het ritueel

Een vast naar-bed-gaanritueel is onmisbaar voor (jonge) kinderen. Zo creëer je een overgang van de dag naar de nacht en de herhaling van het ritueel (hetzelfde boekje, hetzelfde liedje etc.) maakt hun wereld veilig en begrijpbaar.

Lees verder

Concentreren

Tags: basisschool concentreren leerpotentie onderpresteren school schoolprestaties 


7 x 7 = …  Hé, wie komt er de klas binnen?

Mijn kind (11 jaar) heeft moeite om zich te concentreren. Wat raad je aan om te doen? 

 

Dagdromers kunnen heerlijk in gedachten verzonken zijn, maar om goede schoolprestaties te halen moeten ze zich concentreren. Niet alleen op school, maar natuurlijk ook thuis tijdens hun huiswerk. Op school worden ze snel afgeleid door andere kinderen en geluiden. Thuis zitten ze liever op hun iPad, de computer of bij de TV.

Concentreren lukt beter als je zaken kunt parkeren. Dan kun je op het juiste moment aan het werk gaan en lukt het je ook om je aandacht bij de leerstsof te houden. Sommige kinderen lijken van nature meer te beschikken over goede plan- en organisatie talenten, dan anderen.

Lees verder

Spitsuurgezinnen

Tags: druk spitsuurgezin 


spitsuur op het werk en thuisHandige tips voor spitsuurgezinnen!

De meeste scholen zijn weer begonnen. Speeldates, sporttrainingen, bijles en partijtjes zijn weer aan de orde van de dag. Rustig ontbijten en spontane pyjamadagen zijn weer even voorbij.

 

Lees de 10 handige Opvoeddesk tips voor drukke gezinnen!

 

1) ME-time

Gelukkige ouders…gelukkige kinderen is het motto van de Opvoeddesk!

Kortom vul je beker energie! Fulltime werken, twee avonden in de week sporten of met de deur op slot in bad? Egoïstisch? Niks ervan daar word je vast een blijere energiekere mama van! Handig voor in de huiskamer: Een bepaald kleur kussen op de bank betekent mama staakt! Over 15 minuten weer beschikbaar.

 

2) In balans?

Wat kost je energie, wat levert energie op en waar kom je niet aan toe? Sporten, afspreken met vriendinnen, iedere avond lezen met de kinderen? Zet alles op papier. Zo zie je direct of de weegschaal in/uit balans is! Partner? Vergelijk en bespreek (opnieuw) de taakverdeling.

 

3) Rennen & vliegen

Begint de dag altijd gehaast of bestaat je hele middag uit taxi-en en gekibbel op de achterbank? Handig als je weg moet, in de auto of de supermarkt: spreek een grappig codewoord af met de kinderen. Als mama het woord zegt, gaan we… Zo houden we het gezellig en lekker duidelijk!

Lees verder

Sociaal (v)aardig!

Tags: basisschool gevoelige kinderen pesten school sociaal (v)aardig zelfvertrouwen 


Ieder kind gun je een stevige basis thuis en op school. Dat ze goed in hun vel zitten, dat ze vriendjes hebben, met rivaliteit, plagerijen en tegenslagen kunnen omgaan. Maar hoe help je je kind hierbij? En wat als het even niet lukt?

Veel werkende ouders geven aan dat ze veel missen van het sociale gebeuren in de klas. Ze vinden het hebben van vriendjes of vriendinnetjes belangrijk voor een goede ontwikkeling van hun kind.
Gedijt je kind niet, wordt hij weinig gevraagd voor partijtjes, of lukken de speelafspraken steeds niet, dan baart dit hen zorgen. Het hebben van vrienden is inderdaad belangrijk: Vrienden zijn een sociaal, moreel  en emotioneel klankbord voor elkaar!

 

Wist je dat…

  • Sociaal vaardig zijn voor een deel erfelijk is? De appel valt niet ver van de boom. Is je kind verlegen grote kans dat jij of je partner dat ook is of was.
  • De sociale identiteit (wat vinden anderen van mij) van je kind zich voor een groot deel op het schoolplein ontwikkelt?
  • Het vormen van een positieve sociale identiteit van doorslaggevend belang is voor het goed doorlopen van de puberteit?

Lees verder

1 2 3