Diagnostiek

Psychologisch onderzoek, rapportage en advies bij ADHD, gedragsproblemen, faalangst, en meer.

diagnostiek-home

Deskundig onderzoek en advies

Is je kind snel afgeleid, heeft je kind wisselende schoolprestaties, vermoed je faalangst of zijn er leer- en/of gedragsproblemen?

Diagnostiek brengt helderheid over wat er op korte termijn zowel in de klas als thuis voor je kind nodig is. Diagnostiek omvat een onderzoek en een uitgebreide rapportage en advies.

NIO IQ Test

 • NIO Intelligentie test

  Toets voor het bepalen van het juiste VO niveau met een onafhankelijk en concreet schooladvies. Vanaf eind groep 7 tot klas 1, 2 en 3 VO.

WISC IQ Test

 • WISC-V Intelligentie test

  IQ test voor kinderen tussen 6 en 17 jaar oud.

 • Dyslexiescreening

  Optioneel

 • Dyscalculiescreening

  Optioneel

Uitgebreid

 • WISC-V Intelligentie test

 • Sociaal emotioneel

  zoals (faal)angst, pestproblematiek, ADHD en depressiviteit.

 • Neuropsychologisch

  zoals concentratie, geheugen, executieve functies en stoornissen.

 • Klassenobservatie

  Optioneel

 • Dyslexiescreening

  Optioneel

 • Dyscalculiescreening

  Optioneel

Wil je meer weten? Klik hier

Hoe werkt het?

1. Intakegesprek

In het intakegesprek worden je vragen en zorgen besproken met een psycholoog of orthopedagoog van de Opvoeddesk, zonder dat je kind erbij is. In overleg wordt een passend vervolg afgesproken.

2. Vervolgtraject

Het vervolgtraject kan bestaan uit één of meerdere consulten met jou en je kind, een protocollaire behandeling, een klassenobservatie en/of psychodiagnostisch onderzoek.

Als ouder word je nauw betrokken bij de begeleiding/behandeling en kun je het consult met je kind bijwonen. Uit ervaring blijkt dat enkele consulten vaak genoeg zijn om het probleem te verhelpen.

Kom je als particuliere klant?

Zie ons complete aanbod en prijsoverzicht

Wil je weten of je behandeling vergoed wordt? Klik hier

 • Diagnostiek bij de Opvoeddesk, hoe werkt het?

  Diagnostiek van de Opvoeddesk omvat een uitgebreid psychologisch onderzoek, rapportage en advies. We kijken met een brede focus naar het intelligentieniveau, de neuropsychologische en de sociaal-emotionele ontwikkeling en naar eventuele leer- en gedragsproblemen.

  Ieder probleem, klein of groot, komt bijna nooit alleen en omvat vaak meerdere aspecten. Vandaar dat er naast het psychologisch onderzoek, ook enkele vragenlijsten door ouders en school (na akkoord ouders) ingevuld worden om op maat een zo’n optimaal mogelijk advies en plan van aanpak te kunnen opstellen.

 • Wat is de NIO test?

  NIO staat voor Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau. Dat wil zeggen dat de NIO op basis van de geteste intelligentie en de leerpotentie van de leerling, een advies geeft over het juiste niveau van voortgezet onderwijs. Van praktijkonderwijs tot en met VWO.

 • Hoe helpt de NIO bij VO schooladvies?

  Voor de meeste kinderen is de eindspurt in groep 8 toch best spannend en voor sommige ouders een reden tot zorg of twijfels. Pas als je zeker weet dat je kind op de goede plek aangenomen is, is er rust. Zijn de schoolresultaten wisselend of valt het schooladvies van de leerkracht (onverwachts) tegen?

  Met de NIO komt er een extra fundering voor het schooladvies, naast het advies van de school, de resultaten van het leerlingvolgsysteem en de persoonlijkheid van je kind. Dit totaalbeeld wordt mede compleet gemaakt door een NIO-uitslag.

  Je kunt vooraf navragen bij de leerkracht of middelbare school of men openstaat voor de uitkomsten van een intelligentie onderzoek.

Contact

Heeft u een verwijzing of wilt u particulier terecht? Bel of mail ons voor een intake gesprek

Vergoede zorg via jouw Gemeente? Controleer het