Mijn account Inschrijven
Je hebt 0 items geselecteerd
ADHD

Opvoeddesk, ADHD, ADD, Aandachtsproblemen, te druk, heel druk, drukke kinderen, druk in de klas, ADHD vragen, ADHD in de klas, ADHD en schoolEen druk kind hoeft niet altijd ADHD te hebben. Alle kinderen zijn wel eens druk. Maar als je kind vaak druk is, kan het ADHD hebben en heeft dan een andere aanpak nodig.

Wanneer je kind ADHD heeft, is dat een behoorlijke opgave. Niet alleen voor je kind, maar ook voor de ouders en broertjes, zusjes en vriendjes.
Met goede tips en ondersteuning kan ook jouw kind thuis en op school goed gedijen.

Kinderen met ADHD hebben veel moeite om zich te concentreren en hebben vaak werkgeheugenproblemen. Op school, tijdens dagelijkse activiteiten en sport zorgt dit vaak voor problemen. Je schooltas inpakken, luisteren naar de aanwijzingen van je leerkracht/coach of op tijd je taakjes afhebben, zijn hierdoor hartstikke lastig. Een concentratiebehandeling biedt uitkomst.

Twijfel je of je kind ADHD heeft? Laat dan je kind testen.

Cursus Begrijp ADHD Concentratietraining (behandeling + online) Diagnostiek Consult
Angst

opvoeddesk, zwemles, angst, zelfvertrouwen, opvoedenVeel kinderen zijn weleens een periode angstig, ze slapen slecht, hebben last van nachtmerries, zijn bang dat jou iets overkomt, bang voor ernstige ziektes, voor zwervers, inbrekers, of dat er een oorlog uitbreekt.

Angst kan een kind verlammen en belemmeren in de ontwikkeling. Ontdek hoe ook jouw kind ontspannen en onbevangen in het leven kan staan.

Wist je dat…

Van het aantal ouders met kinderen tot 12 jaar, zo’n 8% aangeeft dat hun kind angst- en/of stemmingsproblemen heeft. Van de 13 tot 18 jarigen heeft ruim 10% last van een angststoornis, zoals faalangst of een fobie.

Cursus 4 – 9 jaar: Ups & Downs Consult
Autisme

Je kind maakt weinig oogcontact, speelt nauwelijks met anderen, is overgevoelig voor prikkels, is regelmatig boos en driftig en heeft een sterke behoefte aan vaste patronen. Wanneer je denkt dat je kind misschien een vorm van autisme heeft, is vroegtijdige hulp altijd wenselijk.

Wanneer de diagnoses ‘autisme’ is vastgesteld, begint het pas. Want hoe zorg je ervoor dat je kind zich ontspannen ontwikkelt en zich ook op school en tussen vriendjes handhaaft? Wat kun je als ouders doen en wat moet je vooral niet doen? Volg onze Begrijp Autisme cursus of maak een afspraak voor een consult.

Cursus Begrijp Autisme Consult Diagnostiek
Baby

De geboorte van je baby is een van de mooiste gebeurtenissen in je leven.

Fysiek heb je een topprestatie geleverd. Normaal zou je weer vol energie zijn als je maar goed kon doorslapen. Maar nu draait het 24/7 om je baby, dat is een taak waar je niet echt op voorbereid bent. Dat gaat natuurlijk met ups en downs. Huilt je baby op spitsuurmomenten, is hij ontroostbaar na bezoek, vergt het voeden energie van je, of heeft ze moeite met in- of doorslapen, dan drukt de verantwoordelijkheid best zwaar.

Cursus Babytijd / Goed voorbereid Consult
Belonen en straffen

Opvoeddesk, belonen, straffen, strafstoeltje, positief opvoeden, Emmeliek Boost, opvoeden geniet ervanIn de opvoeding is het belangrijk om goed gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag af te leren. Maar als je iedere dag weer moet waarschuwen en ingrijpen, word je het opvoeden moe.
Hoe houd je het thuis gezellig en zorg je dat je kinderen gewoon luisteren zonder dat je je stem hoeft te verheffen? Is samen één lijn trekken en consequent zijn, daarbij altijd belangrijk of kan het ook anders?

Cursus Als je kind niet luistert…! Consult
Cito score

Je wilt dat je kind binnen zijn mogelijkheden zo hoog mogelijk scoort en tegelijkertijd niet op zijn tenen hoeft te lopen. Als de Cito tegenvalt en de schoolprestaties van je kind wisselend zijn, is het prettig om een beter beeld van je kind zijn sterke en minder sterke kanten te hebben.
Een psychodiagnostisch onderzoek biedt dan uitkomst. Zo krijg je beter inzicht in de onderwijsbehoeften van je kind en als je kind de overstap naar de brugklas maakt, ook in het niveau wat bij jouw zoon/dochter past.

Blog: Van groep 8 naar het Voortgezet Onderwijs

Diagnostiek
Concentratieproblemen

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen eigenlijk niets missen. Daarom zijn ze ook gemakkelijk afgeleid en reageren ze vaak impulsief op prikkels. Ze hebben moeite om opdrachten te onthouden en doen honderd en één dingen tegelijk maar maken niets af. Daar is een oplossing voor.

Concentratietraining (behandeling + online) Diagnostiek
Driftbuien

Een kind dat gemakkelijk driftig wordt, zit zichzelf en de omgeving in de weg, en is vaak lastig tevreden te stellen. Doe je een poging om hem te troosten, dan wordt het nog erger, negeren werkt ook niet en word je boos dan is het hek van de dam. Wat werkt wel en wat niet? Ontdek hoe ook jouw kind lekker in zijn vel kan zitten en hoe je het beste met driftbuien kunt omgaan en deze kunt voorkomen.

Cursus Als je kind niet luistert…! Cursus Peutertijd / Opvoedtijd! Cursus Puberteit / Puberstrijd? Consult
Eenkennig

De meeste baby’s zijn een periode eenkennig. Moet je hierin meegaan of moet je je kind juist laten wennen aan veel verschillende personen? Kom ook naar de cursus Babytijd / Goed voorbereid!

Cursus Babytijd / Goed voorbereid
Eetproblemen

niet eten


Hoe zorg je ervoor dat je opgroeiende baby voldoende voeding binnenkrijgt? Hoe krijg en houd je je kind aan tafel, zorg je dat hij dooreet en dat de sfeer gezellig blijft?

 

Cursus Babytijd / Goed voorbereid Cursus Peutertijd / Opvoedtijd! Consult
Faalangst

Opvoeddesk_AngstEen beetje spanning voor een toets of spreekbeurt is normaal. Maar wanneer je kind zo gespannen is dat het zijn prestaties negatief beïnvloedt dan kun je er beter hulp bij vragen. Want angst om te falen gaat veel verder dan een beetje opzien tegen een toets. Faalangst verlamt kinderen, ze halen daardoor lagere cijfers, en de lage cijfers tasten weer hun zelfvertrouwen aan. Gelukkig kun je deze vicieuze cirkel doorbreken.

Consult Diagnostiek
Gamen

computers, gamen, kinderen, kind en computer, ruzie over computertijd, digitaal opvoeden, OpvoeddeskGamen is leuk en populair. Het wordt ook wel het nieuwe buitenspelen genoemd. Dat blijkt uit onderzoek van het Jeugdjournaal. Kinderen doen er veel vaardigheden op, maar wat als je kind uren per dag gamet? Waar trek je de grens en ontneem je je kind dan niet de nodige ontspanning?

Cursus 4 – 9 jaar: Ups & Downs Cursus Puberteit / Puberstrijd?
Gedragsproblemen

Gedragsproblemen, Collot D'Escury Koenigs, Opvoeden, problemen

Ieder kind is weleens ongehoorzaam, driftig, boos of vertelt een leugentje.

Onderzoek laat zien dat ‘normale’ jonge kinderen op ongeveer twintig tot veertig procent van de verzoeken van hun ouders, ongehoorzamen. Bij jongens rond de 11 jaar loopt dit zelfs op naar vijftig procent.  Bron: NJI.
Wanneer je merkt dat je kind vaak lastig is en voor ongezelligheid, strijd en spanningen zorgt, wacht dan niet te lang met professionele hulp zoeken. Gedragsproblemen kun je namelijk voorkomen. Wacht je, dan kan storend gedrag een eigen leven gaan leiden. Woedeaanvallen, liegen en agressiviteit verdwijnen namelijk niet met engelengeduld, negeren en/of straf.

Voorbeelden van gedragsproblemen zijn driftbuien en woedeaanvallen bij jonge kinderen, liegen, agressief gedrag, pesten en delinquent gedrag. 

Cursus Begrijp Gedragsproblemen Consult
Grenzen stellen

niet luisteren, kind, ruzie, ouders, opvoeden, help mijn kind luistert niet, straffen, strafstoeltje, opvoeddesk, opvoeden, opvoedproblemen, positief opvoedenWat als je kind niet luistert en alleen zijn zin doordrijft? Hoe zorg je ervoor dat je kind doet wat je wilt, zonder de hele dag strijd te hebben?

Cursus Als je kind niet luistert…! Cursus Puberteit / Puberstrijd?
Hoogbegaafd

hoogbegaafd, heel slim, hoogbegaafd kind, opvoeden, opvoeddeskAls een kind beter scoort en dingen sneller oppakt dan leeftijdgenoten, is een kind niet automatisch hoogbegaafd. Een kind dat hoogbegaafd is, heeft andere behoeftes en andere begeleiding nodig. Hoe ga je hier mee om en zorg je dat een kind zich prettig en met voldoende uitdaging ontwikkelt?

 

 

Cursus Begrijp Hoogbegaafdheid Diagnostiek Consult
Hoogsensitief

hoog sensitief, kind, opvoeden, opvoeddesk, Juliska BacherHoogsensitieve kinderen zien veel, nemen kleine veranderingen waar en houden niet van verrassingen. Dat kan thuis en op school problemen geven. Een kind dat hoog sensitief is, heeft andere behoeftes en andere begeleiding nodig.

Ontdek hoe je hier mee omgaat en zorgt dat een kind zich evenwichtig ontwikkelt.

Cursus Begrijp onzekere of gevoelige kinderen beter!
Huilbaby

Huilen is de enige manier waarop je baby jou iets duidelijk kan maken. Schrik daarom niet van meerdere huilmomenten op een dag. Na een tijdje ga je de verschillende ‘huiltjes’ van je kind steeds beter herkennen. Je weet dan al gauw of je baby moe is, honger heeft of gewoon wat getroost wilt worden. Maar als jij en/of je partner een aantal keren per nacht je bed uit moet omdat je baby vaak huilt, kost het je nachtrust en kun je overdag niet goed functioneren. Na een poosje ben je echt gesloopt. Dat moet anders en dat kán gelukkig anders. Een goed voorbereide babytijd helpt jou extra te genieten van het ouderschap!

Cursus Babytijd / Goed voorbereid
Hyperactief

Opvoeddesk, ADHD, ADD, Aandachtsproblemen, te druk, heel druk, drukke kinderen, druk in de klas, ADHD vragen, ADHD in de klas, ADHD en schoolEen hyperactief kind zit zichzelf en de omgeving in de weg. Niet alle hyperactieve kinderen hebben altijd ADHD. Wanneer je twijfelt of je kind ADHD heeft, geeft een psychodiagnostisch onderzoek meer duidelijkheid.

Wanneer je kind ADHD heeft, is dat een behoorlijke opgave. Niet alleen voor je kind, maar ook voor de ouders en broertjes, zusjes en vriendjes.
Met goede tips en ondersteuning kan ook jouw kind goed gedijen thuis en op school.

Cursus Begrijp ADHD Diagnostiek Consult Concentratietraining (behandeling + online)
IQ test

Het intelligentiequotiënt of IQ is een van de meest gangbare maten voor de intelligentie.
Het is een score afgeleid van een verzameling gestandaardiseerde tests, met het doel om de cognitieve vaardigheden van een persoon vast te stellen.

Bestaat er twijfel over al dan niet overgaan? Een psychodiagnostisch onderzoek helpt je in deze keuze. Je krijgt een beter inzicht in de onderwijsbehoeften van je kind zodat je kind zich het komende schooljaar optimaal kan ontwikkelen.

Diagnostiek
Kleuters

naar school, opvoeden, kleuters, basisschoolWanneer je vierjarige naar school gaat, verandert er veel. Zowel voor jou als voor je kind gaat dat soms met ups en downs. Je bent bezorgd of je kind gedijt, of hij vriendjes krijgt en of de juf een klik heeft met je kind. En voor je kind zijn het zijn eerste startjaren op de grote school, waarbij alles in het begin nieuw is: het schoolgebouw, de regels, de werkjes en zoveel klassen met kinderen.
Wat heeft je kind onder de 6 jaar van jou nodig en hoe doe je recht aan de ontwikkeling en de leeftijd van je kind? Ontdek hoe je het thuis gezellig en de touwtjes in handen houdt.

Cursus 4 – 9 jaar: Ups & Downs Cursus Als je kind niet luistert…! Cursus FUN4kids: sociaal (v)aardig
Koppigheid

niet slapen, slaapproblemen, niet naar bed willen, slapeloze nachten, Opvoeddesk

Het is af en toe om gek van te worden. Je kind luistert niet, is koppig en doet niet wat jij wilt. Peuters kunnen erg driftig worden, zich slecht alleen vermaken en soms weigeren om zindelijk te worden. Ze hebben vaak moeite met in- of doorslapen en zijn veelal ook lastige eters. Niets ongewoon voor een peuter, maar jij hebt je handen er vol aan. Wat mag je van een peuter verwachten en hoe zorg je ervoor dat jouw kind naar je luistert?

Cursus Peutertijd / Opvoedtijd! Cursus Als je kind niet luistert…!
Niet luisteren

Wat als je kind niet luistert en alleen zijn zin doordrijft? Hoe zorg je ervoor dat je kind doet wat je wilt, zonder de hele dag strijd te hebben?

Cursus Als je kind niet luistert…! Cursus Peutertijd / Opvoedtijd! Cursus Puberteit / Puberstrijd?
Ontwikkeling

Ben je beter voorbereid op wat je van je kind kunt verwachten dan voorkom je dat je te hoge/lage eisen stelt. In de cursussen per leeftijdsfase ontdek je per wat je wel/niet van je kind kunt verwachten, en krijg je onmisbare weetjes en praktische tips zodat kinderen optimaal gedijen.

Cursus Babytijd / Goed voorbereid Cursus Peutertijd / Opvoedtijd! Cursus 4 – 9 jaar: Ups & Downs Cursus Puberteit / Puberstrijd?
Pesten

leerkracht, pesten, anti-pesten, pestprotocol, opvoeden, opvoeddesk, school pesten, sfeer in de klas, klasPesten is helaas van alle leeftijden en komt te vaak voor. Ondanks pestprotocollen en veel aandacht op school is het moeizaam uit te roeien. Hoe maak je je kind weerbaar en geef je hem zelfvertrouwen en handvatten om minder gevoelig te zijn voor pesterijen? Wat doe je als jouw kind andere kinderen pest?

Blog Stop ’t pesten

 

Consult Cursus TOPsfeer in de klas Cursus FUN4kids: sociaal (v)aardig
Peuters

Opvoeden, peuters, nee zeggen, niet luisteren

Peuters zijn lief, maar soms zó lastig! Ze luisteren niet wanneer jij dat wil, zijn koppig, zijn vaak druk en impulsief en kunnen zomaar ineens exploderen in een driftbui. Als jouw peuter nog niet zindelijk is, moeite heeft met eten, slapen of zichzelf niet kan vermaken, dan heb je je handen er vol aan.

Cursus Peutertijd / Opvoedtijd! Cursus Als je kind niet luistert…! Consult
Puberteit

pubers, puberteit, opvoeden, regels, Opvoeddesk

Aan de ene kant moet je pubers loslaten, aan de andere kant grenzen stellen. Wat doe je als je puber verkeerde vrienden heeft, of in een drank-, rook- en/of blowcircuit rondhangt?
Kortom, geen makkelijke fase voor ouders. Hoe praat je met een puber zodat hij naar je luistert en zich aan de afspraken houdt?

Cursus Puberteit / Puberstrijd?
Ruzie maken

computers, gamen, kinderen, kind en computer, ruzie over computertijd, digitaal opvoeden, OpvoeddeskOpkomen voor jezelf, knokken voor een standpunt en proberen een ander te overtuigen zijn goede eigenschappen. Maar leren om ook naar een ander te luisteren, soms wat in te binden of een compromis te sluiten is minstens zo belangrijk. Ruzie maken kan functioneel zijn, maar wel met mate. Als jouw kind vaak ruzie maakt of altijd de baas speelt, is dat niet alleen slecht voor je kind, maar ook storend voor de omgeving.

Cursus 4 – 9 jaar: Ups & Downs Cursus FUN4kids: sociaal (v)aardig
Scheidingsangst

Opvoeddesk_peuterRond de 8 à 9 maanden krijgen baby’s last van scheidingsangst. Een mijlpaal, want dat betekent dat ze nu leren onderscheid te maken tussen jou als vertrouwde mama of papa en de anderen. Scheidingsangst is heel normaal. Maar als jouw baby of inmiddels peuter hier veel last van heeft, is het tijd voor handige tips!

Cursus Babytijd / Goed voorbereid Cursus Peutertijd / Opvoedtijd!
Schoolkeuze

Elke ouder wil het beste voor zijn/haar kind. Maar wat is goed voor jouw kind? Is de CITO-score heilig voor toegang tot het Voortgezet Onderwijs (VO) en wat kan een second opinion opleveren?

Diagnostiek
Schoolprestaties

schoolprestaties, leerproblemen, vragen over school, kind presteren, Opvoeddesk

Wat als de schoolprestaties te wensen overlaten. Meteen aan de bel trekken of is dit misschien een tijdelijke fase? Je kent je kind het beste, wat is nu verstandig?

Diagnostiek Concentratietraining (behandeling + online)
Slaapproblemen

Opvoeden, niet slapen, niet naar bed willen, peuters, huilbaby, slapeloze nachtenGoed slapen is essentieel. Het lichaam en je hoofd komen tot rust en laden de ‘accu’ weer op voor een nieuwe dag. Belangrijk voor ouders, maar zeker zo belangrijk voor een opgroeiend kind. Als je kind moeilijk inslaapt, doorslaapt en/of vroeg wakker wordt, lijdt het hele gezin. Je kunt overdag niet goed functioneren. Na een poosje ben je echt gesloopt. Dat moet anders en kán gelukkig anders.

Cursus Babytijd / Goed voorbereid Consult
Social media

opvoeden, social media, internet en kinderen, internet en pubersFacebook en andere social media zijn een onderdeel van het dagelijks leven. Met vele voordelen. Maar hoe lang laat je je kind digitaal met vrienden spelen, hoe voorkom je je dat je kind zaken deelt of publiceert waarvan hij/zij later of jij nu al spijt krijgt?

Cursus 4 – 9 jaar: Ups & Downs Cursus Puberteit / Puberstrijd?
Spelen

Opvoeddesk_vriendinnen

Spelen is voor kinderen veel meer dan tijdverdrijf. Ze leren rekening met de ander te houden, voor zichzelf op te komen, ze leren waar ze goed in zijn, en ze leren verlies te incasseren.

Maar wat doe je als je kind zich niet kan vermaken, bazig is en steeds weer ruzie met andere kinderen maakt, of nooit gevraagd wordt om te komen spelen?

Cursus 4 – 9 jaar: Ups & Downs Cursus FUN4kids: sociaal (v)aardig
Spitsuurgezin

spitsuur op het werk en thuis

Ben jij ook een ‘spitsuurgezin’? Proberen jullie zowel je carrière als je gezin samen op te bouwen? Join the club! Ruim 2 miljoen gezinnen ervaren problemen bij het combineren van werk en privé; van deze gezinnen worstelt 25% om niet onderuit te gaan. Van de zwangere werkneemsters meldt zo’n 33% zich na de bevalling voor kortere of langere tijd ziek. 50% heeft moeite om na het zwangerschapsverlof weer aan de slag te gaan. Dit kun je voorkomen.

Cursus Spitsuur op het werk en thuis
Straf

Opvoeddesk ruziënde ouders

In de opvoeding is het belangrijk om goed gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag af te leren.
Moet je iedere dag weer dreigen met straf, anders luistert je kind gewoon niet, dan wordt opvoeden echt vermoeiend.
Hoe kun je zonder te dreigen met straf, zonder ruzie zorgen dat je kind luistert en doet wat je van hem/haar verlangt?

Cursus Als je kind niet luistert…! Cursus Puberteit / Puberstrijd?
TV kijken

computers, gamen, kinderen, kind en computer, ruzie over computertijd, digitaal opvoeden, OpvoeddeskTV kijken en gamen worden ook wel het nieuwe buitenspelen genoemd. Kinderen leren diverse vaardigheden te ontwikkelen, maar wat als je kind veel gamet of gedachteloos op de bank hangt en als een zombie TV kijkt? Waar trek je de grens en hoe krijgen ze dan de nodige ontspanning?

Cursus 4 – 9 jaar: Ups & Downs Cursus Puberteit / Puberstrijd?
Verlegenheid

verlegenheid, zelfvertrouwen, opvoeden, opvoeddeskVerlegenheid kan een kind remmen in zijn/haar ontwikkeling. Het is met name een sociale rem, terwijl het spelen met andere kinderen en leren omgaan met anderen essentieel is. Verlegenheid kan een eigenschap van een kind zijn, maar kan ook door andere factoren veroorzaakt worden. Ontdek hoe jouw kind zich frank en vrij voelt in de omgang met anderen.

Cursus 4 – 9 jaar: Ups & Downs Cursus FUN4kids: sociaal (v)aardig
Werk en gezin

Ruim 2 mln. gezinnen ervaren vaak stress in het combineren van werk en gezin. Jij ook?

Heb jij ook een ‘spitsuurgezin’? Ervaar je de combinatie werk en gezin als zwaar? Join the club! Ruim 2 miljoen gezinnen ervaren problemen bij het combineren van werk en privé; van deze gezinnen worstelt 25% om niet onderuit te gaan. Van de zwangere werkneemsters meldt zo’n 33% zich na de bevalling voor kortere of langere tijd ziek. 50% heeft moeite om na het zwangerschapsverlof weer aan de slag te gaan. Dit kan je voorkomen. 

Cursus Spitsuur op het werk en thuis
Zelfvertrouwen

Opvoeddesk_Angst

Wat doe je als je kind onzeker is en vermijdt om te falen?
Of als je je kind de lucht in prijst, maar het compliment geen effect heeft?
Merk je dat het gebrek aan zelfvertrouwen jouw kind belemmert in zijn of haar ontwikkeling?

Neem dan contact op met de Opvoeddesk via 035 – 69 570 20.

Consult Cursus Peutertijd / Opvoedtijd! Cursus 4 – 9 jaar: Ups & Downs Cursus FUN4kids: sociaal (v)aardig
Zindelijkheid

Opvoeden, zindelijkheid, zindelijk worden, bedplassen, plassen, Opvoeddesk, Emmeliek Boost, Esmaralda KranendonkHet ene kind is eerder zindelijk dan de ander. Sommige kinderen zijn overdag zindelijk maar plassen ’s nachts nog in bed. Anderen gaan naar de WC, maar blijven hardnekkige broekpoepers.
Heeft je kind problemen om zindelijk te worden, maak dan een afspraak voor een consult. Wees er op tijd bij, want sommige scholen weigeren vierjarigen die niet zindelijk zijn.

Cursus Peutertijd / Opvoedtijd! Consult