Mijn account Inschrijven
Je hebt 0 items geselecteerd

school

Groep 8 en de CITO    

Tags: basisschool Cito-toets school 


Opvoeddesk, ADD, concentratieWist je dat… 

  • wanneer de Cito toets uitslag veel hoger uitpakt, dan verwacht, dat de school het advies dan moet heroverwegen en mogelijk aangepast. Pakt de toets uitslag lager uit, dan wordt het advies niet aangepast.
  • iedere Cito opgave en alle teksten zijn ontwikkeld door leerkrachten die deelnemen aan constructiegroepen en vaststellingscommissies?
  • de Cito bewust moeilijke en makkelijke vragen afwisselt om leerlingen te motiveren en uit te dagen!

Lees verder

Concentreren

Tags: basisschool concentreren leerpotentie onderpresteren school schoolprestaties 


7 x 7 = …  Hé, wie komt er de klas binnen?

Mijn kind (11 jaar) heeft moeite om zich te concentreren. Wat raad je aan om te doen? 

 

Dagdromers kunnen heerlijk in gedachten verzonken zijn, maar om goede schoolprestaties te halen moeten ze zich concentreren. Niet alleen op school, maar natuurlijk ook thuis tijdens hun huiswerk. Op school worden ze snel afgeleid door andere kinderen en geluiden. Thuis zitten ze liever op hun iPad, de computer of bij de TV.

Concentreren lukt beter als je zaken kunt parkeren. Dan kun je op het juiste moment aan het werk gaan en lukt het je ook om je aandacht bij de leerstsof te houden. Sommige kinderen lijken van nature meer te beschikken over goede plan- en organisatie talenten, dan anderen.

Lees verder

Sociaal (v)aardig!

Tags: basisschool gevoelige kinderen pesten school sociaal (v)aardig zelfvertrouwen 


Ieder kind gun je een stevige basis thuis en op school. Dat ze goed in hun vel zitten, dat ze vriendjes hebben, met rivaliteit, plagerijen en tegenslagen kunnen omgaan. Maar hoe help je je kind hierbij? En wat als het even niet lukt?

Veel werkende ouders geven aan dat ze veel missen van het sociale gebeuren in de klas. Ze vinden het hebben van vriendjes of vriendinnetjes belangrijk voor een goede ontwikkeling van hun kind.
Gedijt je kind niet, wordt hij weinig gevraagd voor partijtjes, of lukken de speelafspraken steeds niet, dan baart dit hen zorgen. Het hebben van vrienden is inderdaad belangrijk: Vrienden zijn een sociaal, moreel  en emotioneel klankbord voor elkaar!

 

Wist je dat…

  • Sociaal vaardig zijn voor een deel erfelijk is? De appel valt niet ver van de boom. Is je kind verlegen grote kans dat jij of je partner dat ook is of was.
  • De sociale identiteit (wat vinden anderen van mij) van je kind zich voor een groot deel op het schoolplein ontwikkelt?
  • Het vormen van een positieve sociale identiteit van doorslaggevend belang is voor het goed doorlopen van de puberteit?

Lees verder

De eindspurt op school!     

Tags: intelligentietest leerpotentie onderpresteren pubers school schoolprestaties 


opvoeden, social media, internet en kinderen, internet en pubersHij doet thuis niets, ik snap niet hoe hij nog over moet gaan?
Wanneer je tiener met Pasen wisselend presteert en de cijfers dreigen bergafwaarts te gaan, is er natuurlijk reden tot zorg. Vooral als je kind het volste vertrouwen heeft dat hij lastminute nog een paar goede cijfers binnensleept en daarmee zijn onvoldoendes wegwerkt. Pushing the limit of toch niet? Soms komt er niet uit wat er in zit, is er sprake van faalangst, concentratie- of leerproblemen. Steeds meer onderzoek naar het kinderbrein laat zien dat het werkgeheugen een centrale rol speelt bij aandacht en concentratie, analytisch denken, het je afsluiten voor afleidingen en het zelfstandig uitvoeren van schoolwerk.
Wat kun je nu nog aan het eind van het schooljaar doen?

Lees verder

Van groep 8 naar het Voortgezet Onderwijs!

Tags: basisschool Cito-toets school 


Puberteit Groep 8 heeft het druk en de ouders ook! De Cito uitslag bepaalt of het nu wel of niet stressen is voor jou en je kind!
Voor de meeste kinderen is de eindspurt in groep 8 spannend en voor ouders een reden tot zorg of twijfels. Pas als je zeker weet dat je kind op de goede plek aangenomen is, is er rust.

Soms is de keuze en aanmelding helaas niet zo eenduidig. Vooral als de schoolresultaten wisselend zijn of de Cito uitslag (onverwachts) tegenvalt. Wat te doen als jullie voorkeurschool de Cito uitslag als enig criterium hanteert? En wat als de schoolresultaten wisselend zijn? Je wil je kind niet pushen, onder druk zetten, maar onderwijs ‘op een iets hoger niveau’, vol uitdaging en stimulans zou je kind misschien ook wel eens tot betere prestaties aanzetten?

Lees verder