Mijn account Inschrijven
Je hebt 0 items geselecteerd

peuters

Boos en opstandig?

Tags: boos kleuters negeren niet luisteren peuters strafstoeltje 


Blog_boos_kleinIedereen is wel eens boos en opstandig. Baby’s worden rood van het krijsen omdat ze honger hebben of omdat ze misschien uit de box willen. Peuters zien zichzelf als het middelpunt van alles en kunnen zich nog maar moeilijk verplaatsen in wat een ander wil. Rekening houden met een ander is echt te veel gevraagd! Dus pakt je peuter het schepje af of krijgt jouw kind juist een duw omdat een ander op de tractor wil. Hun boosheid heeft vaak een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Lees verder

Haast, getreuzel en een ongeduldige peuter?

Tags: niet luisteren peuters 


5 tips! 

Tijd en klok kijken is voor je peuter nog abracadabra! Opschieten, even wachten, straks… zeggen je peuter nog niets. Jij bent hun klok!

1)      Spitsuurstress?

Wil jouw peuter alles zelf doen of treuzelt je peuter bij het aankleden of het ontbijt? Voorkom een race tegen de klok en sta 15 minuten eerder op. Geef je peuter vaste taken (pyjama onder het kussen, boter smeren). Zo krijg je een geroutineerd ochtendprogramma!

2)      Wachten dat is lastig!

Een peuter leeft in het hier-en-nu. Wachten is lastig en hoe lang duurt even? Geef aan wanneer je wél tijd hebt. ‘Als mama de vaatwasser heeft uitgeruimd, lezen we samen een boekje!’ Houd in de tussentijd een contactlijntje en zeg iets over het spel van je peuter. Zo leert je peuter met jouw hulp steeds beter te wachten!

  Lees verder

‘Mama, moet het doen!!’

Tags: afscheid nemen op school/KDV eenkennigheid peuters 


Mijn zoontje van 1,5 jaar wil alleen maar bij mij zijn, terwijl hij als baby een allemansvriend was. En zodra ik de kamer uitloop, rent hij achter me aan. Bij onbekenden kruipt hij helemaal tegen mij aan en wil ik opstaan om weg te gaan, dan gaat hij huilen. Wat kan ik hier aan doen?

Aan de ene kant geeft deze fase je een uitverkoren gevoel, maar het claimende gedrag is wel erg vermoeiend. Helemaal als je kind bij alles roept: ‘mama moet het doen’ en het ook niet meer door papa aangekleed of naar bed gebracht wil worden.

Het claimen heeft vooral te maken met de ontwikkelingsfase waarin je zoon denkt dat als je uit het zicht bent, je voorgoed weg bent. Hij moet dus door de ervaring leren dat je (even) weg bent, maar steeds weer terugkomt.

 

Tip 1: Bied troost als je zoon huilt, dit geeft hem een veilig gevoel.

Tip 2: Houd het afscheid (bijv. op de kinderopvang) kort. Wanneer je langer blijft, maak je het voor je zoon alleen maar moeilijker. Lees verder

Winkelpret met je peuter: 5 handige tips!

Tags: peuters winkelen 


TIP 1

Boodschappen doen in de supermarkt gaat echt een stuk sneller als je peuter iets te doen heeft. Stilzitten in het karretje, nergens aankomen… dat is veel te lastig! “Vertel jij mama maar waar de melk staat?”, “Hoe heten deze gekke rode balletjes ook alweer? Appels? Oh nee tomaten natuurlijk!”

TIP 2

Geef je peuter zijn of haar eigen boodschappenlijstje!
Knip plaatjes uit de reclame folder van groente & fruit, brood, kaas, bloemen etc. en schuif
die in een plastic fotoboekje. Zo heeft je peuter zijn eigen boodschappenboekje en weet het
precies langs welke winkels of marktkraampjes jullie gaan!

Lees verder