Mijn account Inschrijven
Je hebt 0 items geselecteerd

niet luisteren

12 Handige eettips van de Opvoeddesk! 

Tags: aan tafel eten niet luisteren 


Hoe zorg je ervoor dat de maaltijd een gezellig moment met elkaar aan tafel is zonder een eet-je-bord-leeg-strijd?

Tip 1: Ik geniet van de maaltijd als… 

Stel jezelf de volgende vraag: Wanneer is de maaltijd geslaagd? Als de kinderen hun bord leegeten of als de sfeer gezellig is aan tafel?

Tip 2: Hulpkok 

Betrek je kind bij het helpen klaarmaken van de maaltijd. Misschien kan het de vorken en lepels op tafel leggen en de tomaten wassen.

Tip 3: Mijn eetboekje 

Wat vind jouw kind lekker? Maak samen een ‘boekje’ over eten en neem het mee bij het boodschappen doen.

Tip 4: Laat kinderen zelf hun eten opscheppen 

Schep niet een heel bord vol. Als je het eten in kleine schaaltjes doet kunnen kinderen het zelf op hun bord scheppen. Lees verder

Boos en opstandig?

Tags: boos kleuters negeren niet luisteren peuters strafstoeltje 


Blog_boos_kleinIedereen is wel eens boos en opstandig. Baby’s worden rood van het krijsen omdat ze honger hebben of omdat ze misschien uit de box willen. Peuters zien zichzelf als het middelpunt van alles en kunnen zich nog maar moeilijk verplaatsen in wat een ander wil. Rekening houden met een ander is echt te veel gevraagd! Dus pakt je peuter het schepje af of krijgt jouw kind juist een duw omdat een ander op de tractor wil. Hun boosheid heeft vaak een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Lees verder

Van moppermama naar happymama!

Tags: niet luisteren 


Voortdurend corrigeren en waarschuwen is doodvermoeiend en geen kind gaat er echt beter van luisteren. Integendeel. Je hoort jezelf de hele dag door mopperen dat er echt naar mama geluisterd moet worden en anders zwaait er wat… Hoe word je wel een happymama? Het motto van de Opvoeddesk: Gelukkige kinderen, Gelukkige ouders! Leg liever het accent op wat goed gaat, moedig je kinderen aan door te vertellen wat je van ze verwacht (en niet alleen wat ze niet mogen) en geef complimentjes bij ieder stapje in de goede richting. Benoem vooral het effect. ‘Super Tim! Je bent een kanjer van een opruimer! Als jij de borden in de vaatwasser zet, dan lukt het ons om op je skateboard naar school te gaan. Als je het complimentje direct geeft (en niet pas ’s avonds in bed) maakt het dubbel zoveel indruk!

Lees verder

Haast, getreuzel en een ongeduldige peuter?

Tags: niet luisteren peuters 


5 tips! 

Tijd en klok kijken is voor je peuter nog abracadabra! Opschieten, even wachten, straks… zeggen je peuter nog niets. Jij bent hun klok!

1)      Spitsuurstress?

Wil jouw peuter alles zelf doen of treuzelt je peuter bij het aankleden of het ontbijt? Voorkom een race tegen de klok en sta 15 minuten eerder op. Geef je peuter vaste taken (pyjama onder het kussen, boter smeren). Zo krijg je een geroutineerd ochtendprogramma!

2)      Wachten dat is lastig!

Een peuter leeft in het hier-en-nu. Wachten is lastig en hoe lang duurt even? Geef aan wanneer je wél tijd hebt. ‘Als mama de vaatwasser heeft uitgeruimd, lezen we samen een boekje!’ Houd in de tussentijd een contactlijntje en zeg iets over het spel van je peuter. Zo leert je peuter met jouw hulp steeds beter te wachten!

  Lees verder

Hoezo… op het strafstoeltje?

Tags: niet luisteren strafstoeltje 


Niet luisteren, Opvoeddesk, opvoeden, Emmeliek Boost, opvoeden geniet ervan, negeren, straf, strafstoeltje, opvoeden doe je zo, mijn kind luistert niet, positief opvoedenDuidelijke regels en lapt je kind die aan zijn laars, dan moet hij op het strafstoeltje! Is dit nu de beste methode om je kind te leren gehoorzamen of zijn er andere manieren om je kind ‘in het gareel’ te houden?

Opvoeden zonder straf kan dat wel?

Lees verder

Negeren: hoe & wat?

Tags: negeren niet luisteren 


Niet luisteren, Opvoeddesk, opvoeden, Emmeliek Boost, opvoeden geniet ervan, negeren, straf, strafstoeltje, opvoeden doe je zo, mijn kind luistert niet, positief opvoeden4 veelgestelde vragen aan de Opvoeddesk

*Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus ook lastig gedrag!

(bron: boek Opvoeden, geniet ervan van baby t/m puber!)

Is negeren dan de oplossing?

 

Vraag 1: Kun je lastig gedrag negeren?

Als negeren gelijk staat aan ‘een laat-maar-gebeuren-sfeer’, dan gaat je kind er niet beter van luisteren of gehoorzamen.

Ruzie, slaan, schoppen, bijten kun je niet negeren. Dat moet direct stoppen. Ook springen op de bank negeer je niet, want je wilt immers dat het stopt. Heb jij dus last van het gedrag, dan werkt het beter om paal en perk te stellen en duidelijk verwachtingen uit te spreken over welk gedrag je van je kind verlangt.

Lees verder