Mijn account Inschrijven
Je hebt 0 items geselecteerd

basisschool

Groep 8 en de CITO    

Tags: basisschool Cito-toets school 


Opvoeddesk, ADD, concentratieWist je dat… 

  • wanneer de Cito toets uitslag veel hoger uitpakt, dan verwacht, dat de school het advies dan moet heroverwegen en mogelijk aangepast. Pakt de toets uitslag lager uit, dan wordt het advies niet aangepast.
  • iedere Cito opgave en alle teksten zijn ontwikkeld door leerkrachten die deelnemen aan constructiegroepen en vaststellingscommissies?
  • de Cito bewust moeilijke en makkelijke vragen afwisselt om leerlingen te motiveren en uit te dagen!

Lees verder

Concentreren

Tags: basisschool concentreren leerpotentie onderpresteren school schoolprestaties 


7 x 7 = …  Hé, wie komt er de klas binnen?

Mijn kind (11 jaar) heeft moeite om zich te concentreren. Wat raad je aan om te doen? 

 

Dagdromers kunnen heerlijk in gedachten verzonken zijn, maar om goede schoolprestaties te halen moeten ze zich concentreren. Niet alleen op school, maar natuurlijk ook thuis tijdens hun huiswerk. Op school worden ze snel afgeleid door andere kinderen en geluiden. Thuis zitten ze liever op hun iPad, de computer of bij de TV.

Concentreren lukt beter als je zaken kunt parkeren. Dan kun je op het juiste moment aan het werk gaan en lukt het je ook om je aandacht bij de leerstsof te houden. Sommige kinderen lijken van nature meer te beschikken over goede plan- en organisatie talenten, dan anderen.

Lees verder

Sociaal (v)aardig!

Tags: basisschool gevoelige kinderen pesten school sociaal (v)aardig zelfvertrouwen 


Ieder kind gun je een stevige basis thuis en op school. Dat ze goed in hun vel zitten, dat ze vriendjes hebben, met rivaliteit, plagerijen en tegenslagen kunnen omgaan. Maar hoe help je je kind hierbij? En wat als het even niet lukt?

Veel werkende ouders geven aan dat ze veel missen van het sociale gebeuren in de klas. Ze vinden het hebben van vriendjes of vriendinnetjes belangrijk voor een goede ontwikkeling van hun kind.
Gedijt je kind niet, wordt hij weinig gevraagd voor partijtjes, of lukken de speelafspraken steeds niet, dan baart dit hen zorgen. Het hebben van vrienden is inderdaad belangrijk: Vrienden zijn een sociaal, moreel  en emotioneel klankbord voor elkaar!

 

Wist je dat…

  • Sociaal vaardig zijn voor een deel erfelijk is? De appel valt niet ver van de boom. Is je kind verlegen grote kans dat jij of je partner dat ook is of was.
  • De sociale identiteit (wat vinden anderen van mij) van je kind zich voor een groot deel op het schoolplein ontwikkelt?
  • Het vormen van een positieve sociale identiteit van doorslaggevend belang is voor het goed doorlopen van de puberteit?

Lees verder

Waarom stellen kleuters zoveel waarom-vragen?

Tags: basisschool kleuters 


Als je kind bijna vier jaar is, begint de tijd van de vraagwoorden. Een eindeloze reeks vragen naar het ‘waarom’. Soms is het leuk om die vraag te beantwoorden, maar je kunt er ook stapelgek van worden wanneer je het ‘waarom’ vaker dan tien keer op een dag hoort.

Hoe ga je hiermee om? En wat doe je als je merkt dat je geduld op de proef wordt gesteld?

Afleren, negeren of beantwoorden? 
In deze fase wil je kind alles weten. Hij hoort iedereen praten en probeert dat allemaal te begrijpen. Geef dus juist antwoord op de ‘waarom’-vragen, maar praat jezelf niet vast. Geef gewoon steeds dezelfde uitleg maar net met iets andere woorden.

Lees verder

Leergierig en schoolrijp! 

Tags: basisschool kleuters 


Het wordt tijd voor de overstap naar de kleuterschool, verzucht je als je kind weer eens de baas speelt! Bij hun spel hebben ze een duidelijk plan in het hoofd en nemen ze zonder meer de leiding. ‘Ik ben de kapitein van dit schip en heb alle stoelen in de kamer nodig… en jij (die kleine van twee jaar) mag niet meedoen.’
Ze hebben helemaal geen begrip voor die tweejarige die erdoorheen banjert, op een stoel gaat zitten en hun plan verstoort. Het klopt: Je kind heeft nu vooral meer uitdaging (van leeftijdgenoten) nodig.

 

Aanhankelijk & snel van slag?

Echter, zo vlak voor de overgang naar de basisschool, lijkt het wel alsof je kind ook een stapje terug doet in de ontwikkeling. Op weg naar de bakker wil je kind weer gedragen worden en begrijp je hem of haar niet meteen, dan is hij of zij snel overstuur. Doe nu geen beroep op het feit dat je kind al zo groot en zelfstandig is. Zeg dus niet… dat kon je gisteren al zelf, dus dat kun je nu ook ! Til je kind even op en daag hem of haar tegelijkertijd uit met woorden als: ‘En nu jij…, laat eens zien hoe sterk jij bent… kun jij deze boodschappentas dragen?’

  Lees verder

Van groep 8 naar het Voortgezet Onderwijs!

Tags: basisschool Cito-toets school 


Puberteit Groep 8 heeft het druk en de ouders ook! De Cito uitslag bepaalt of het nu wel of niet stressen is voor jou en je kind!
Voor de meeste kinderen is de eindspurt in groep 8 spannend en voor ouders een reden tot zorg of twijfels. Pas als je zeker weet dat je kind op de goede plek aangenomen is, is er rust.

Soms is de keuze en aanmelding helaas niet zo eenduidig. Vooral als de schoolresultaten wisselend zijn of de Cito uitslag (onverwachts) tegenvalt. Wat te doen als jullie voorkeurschool de Cito uitslag als enig criterium hanteert? En wat als de schoolresultaten wisselend zijn? Je wil je kind niet pushen, onder druk zetten, maar onderwijs ‘op een iets hoger niveau’, vol uitdaging en stimulans zou je kind misschien ook wel eens tot betere prestaties aanzetten?

Lees verder