Mijn account Inschrijven
Je hebt 0 items geselecteerd

afscheid nemen op school/KDV

‘Mama, moet het doen!!’

Tags: afscheid nemen op school/KDV eenkennigheid peuters 


Mijn zoontje van 1,5 jaar wil alleen maar bij mij zijn, terwijl hij als baby een allemansvriend was. En zodra ik de kamer uitloop, rent hij achter me aan. Bij onbekenden kruipt hij helemaal tegen mij aan en wil ik opstaan om weg te gaan, dan gaat hij huilen. Wat kan ik hier aan doen?

Aan de ene kant geeft deze fase je een uitverkoren gevoel, maar het claimende gedrag is wel erg vermoeiend. Helemaal als je kind bij alles roept: ‘mama moet het doen’ en het ook niet meer door papa aangekleed of naar bed gebracht wil worden.

Het claimen heeft vooral te maken met de ontwikkelingsfase waarin je zoon denkt dat als je uit het zicht bent, je voorgoed weg bent. Hij moet dus door de ervaring leren dat je (even) weg bent, maar steeds weer terugkomt.

 

Tip 1: Bied troost als je zoon huilt, dit geeft hem een veilig gevoel.

Tip 2: Houd het afscheid (bijv. op de kinderopvang) kort. Wanneer je langer blijft, maak je het voor je zoon alleen maar moeilijker. Lees verder

Do’s en Don’ts voor meer zelfvertrouwen

Tags: afscheid nemen op school/KDV zelfvertrouwen 


Opvoeddesk_AngstHet afscheid bij het kinderdagverblijf/op school is een drama. Mijn kind huilt en hangt om mijn nek.

 

 

 

Do’s 

  • Volg je kind: benoem het verdriet in plaats van het te negeren of weg te wuiven
  • Zorg voor een vaste ritueel bij het afscheid nemen en maak hier samen een tekening van. Bijvoorbeeld: bij aankomst samen naar de juf hand & gedag zeggen, samen een boek of speelgoed uitkiezen en zoen/knuffel etc. Vergeet niet om papa/mama op haar werk te tekenen.

Lees verder