Mijn account Inschrijven
Je hebt 0 items geselecteerd

Stop ’t pesten!

Tags: pesten topsfeer in de klas zelfvertrouwen 


leerkracht, pesten, anti-pesten, pestprotocol, opvoeden, opvoeddesk, school pesten, sfeer in de klas, klasPesten maakt veel kapot! Als leerkracht weet je dat het pestprobleem zich iedere keer weer opnieuw aandient, alle kanjertrainingen, lespakketten en gelukskoffers ten spijt.
Dat is om wanhopig van te worden. De gevolgen van pesterijen zijn ernstig. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die slechts twee weken regelmatig gepest worden, afwijkend gedrag gaan vertonen en zich schamen om het te melden. Het haalt hun zelfbeeld onderuit, het maakt hen argwanend, ze gaan aan zichzelf twijfelen, leerprestaties gaan achteruit en nog veel erger: ze raken het vertrouwen in volwassenen kwijt. Uit wanhoop springen ze met 15 of 17 jaar voor de trein.

Wij zijn als professionals verplicht om met z’n allen pesterijen te stoppen om kinderen een veilig leefklimaat te garanderen. Daarbij geldt overal, dag in dag uit, één regel:
Pesten, dat doe je niet.
In je eentje begin je niets. Je hebt de steun van het team, de directie en de ouders nodig. Wanneer iedereen, dus ook de sportcoach en de NSO zich als één front tegen pesten keert, dan is de basisveiligheid voor ieder kind een feit. En daar wringt nou juist de schoen. Er zijn ouders en professionals die nog steeds van mening zijn dat je van pesten hard wordt of die vinden dat het slachtoffer de pesterijen over zich afroept. Zij zien het pesten als een persoonlijk weerbaarheidsprobleem.
Ieder kind heeft recht op een top schooldag.

TIP

Leg als leerkracht iedere dag samen met de klas de focus op hoe krijgen wij een top dag? Sluit iedere dag ook af met een cijfer voor de sfeer. Dán weet ieder kind zeker dat pesten niet mag!

Bel 035 6957020 en/of schrijf je in voor de cursus Topsfeer in de klas.

»