Mijn account Inschrijven
Je hebt 0 items geselecteerd

Blog

Pubers

Tags: pubers 


pubers, puberteit, opvoeden, regels, Opvoeddesk

Van 2 tot en met 8 oktober vindt de Week van de Opvoeding voor de 7e keer plaats.

Dit jaar is het thema Buiten de Lijntjes.
Als er één ontwikkelingsfase is waarin ouders geconfronteerd worden om buiten de lijntjes te moeten denken, dan is het wel de puberteit. Pubers ontwikkelen zich razendsnel. Tegelijkertijd worden ze steeds kritischer en zetten ze vraagtekens bij alles waar jij voor staat: je opvoeding, je vrienden, je levensstijl, enzovoort. Komt daar stress, een slecht humeur of hevige emoties van je puber bij dan is er veel strijd en weinig gezelligheid. Lees verder

12 Handige eettips van de Opvoeddesk! 

Tags: aan tafel eten niet luisteren 


Hoe zorg je ervoor dat de maaltijd een gezellig moment met elkaar aan tafel is zonder een eet-je-bord-leeg-strijd?

Tip 1: Ik geniet van de maaltijd als… 

Stel jezelf de volgende vraag: Wanneer is de maaltijd geslaagd? Als de kinderen hun bord leegeten of als de sfeer gezellig is aan tafel?

Tip 2: Hulpkok 

Betrek je kind bij het helpen klaarmaken van de maaltijd. Misschien kan het de vorken en lepels op tafel leggen en de tomaten wassen.

Tip 3: Mijn eetboekje 

Wat vind jouw kind lekker? Maak samen een ‘boekje’ over eten en neem het mee bij het boodschappen doen.

Tip 4: Laat kinderen zelf hun eten opscheppen 

Schep niet een heel bord vol. Als je het eten in kleine schaaltjes doet kunnen kinderen het zelf op hun bord scheppen. Lees verder

Hoe stimuleer je je kind om zindelijk te worden? 

Tags: kleuters peuters zindelijkheid 


Zindelijk worden is net als leren lopen en praten een ontwikkelings- en rijpingsproces. Je kind moet begrijpen dat het plasje in het potje hoort. Je kind moet de blaas- en darmspieren onder controle kunnen houden, totdat het op het potje of op de wc zit. En het belangrijkste: je kind moet willen meewerken! Te veel oefenen en pushen werkt averechts! De meeste kinderen zijn ergens in hun derde jaar overdag en rond het vierde jaar ’s nachts zindelijk.

 

Tip 1: Je kind is er klaar voor als… 

Zodra je kind je waarschuwt met de woorden ‘bah, nat’ of ‘plas doen’, dan is hij of zij echt toe aan het zindelijk worden. Je kind voelt namelijk dat er een plasje in aantocht is en weet dat zijn plas in het potje hoort.

 

Tip 2: Op het potje 

Laat je kind wennen aan het potje. Misschien kan de beer of de pop als eerste op het potje en met kleren aan kan je ook prima oefenen. Heeft je kind oudere broers of zussen, of gaat je kind naar de crèche, dan zal het sneller begrijpen dat het plasje in het potje of de wc hoort. Imiteren vinden kinderen geweldig.

Lees verder

Schoolvakantie & genieten

Tags: kinderen schoolvakantie tips vakantie 


De 8 Opvoeddesk tips voor een gezellige vakantie met de kids!
 Tip 1: Gebruik een weekplanner
‘Mam, wanneer ga ik ook alweer bij opa en oma logeren?’ ‘Wanneer gaan we nou naar de Efteling?’ ‘Ik wil vandaag naar het zwembad! Je zei toch dat we deze week zouden gaan?’
Voorkom geruzie en gezeur en gebruik ondanks de vakantie toch een planbord. Laat je kind(eren) de TV tijd, uitjes, thuisspeeldagen en de gewone to do klussen invullen. Klik hier voor het Bizzyboard; een ideaal planbord met handige pictogrammen.

Tip 2: Gezond vervelen

Hoe erg is vervelen? Voor menig ouder doodvermoeiend. Toch is verveeld bankhangen soms best nuttig en productief. Waarom? Wanneer kinderen zich vervelen, leren ze om te gaan met frustratie en het hoofd komt in de relaxmodus. Vervelen leidt vaak ook tot nieuwe en creatieve ideeën. Zo zijn zelf bedachte activiteiten vaak leuker, effectiever en geven meer voldoening dan jouw goedbedoelde oplossingen.

Lees verder

Boos en opstandig?

Tags: boos kleuters negeren niet luisteren peuters strafstoeltje 


Blog_boos_kleinIedereen is wel eens boos en opstandig. Baby’s worden rood van het krijsen omdat ze honger hebben of omdat ze misschien uit de box willen. Peuters zien zichzelf als het middelpunt van alles en kunnen zich nog maar moeilijk verplaatsen in wat een ander wil. Rekening houden met een ander is echt te veel gevraagd! Dus pakt je peuter het schepje af of krijgt jouw kind juist een duw omdat een ander op de tractor wil. Hun boosheid heeft vaak een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Lees verder

Groep 8 en de CITO    

Tags: basisschool Cito-toets school 


Opvoeddesk, ADD, concentratieWist je dat… 

  • wanneer de Cito toets uitslag veel hoger uitpakt, dan verwacht, dat de school het advies dan moet heroverwegen en mogelijk aangepast. Pakt de toets uitslag lager uit, dan wordt het advies niet aangepast.
  • iedere Cito opgave en alle teksten zijn ontwikkeld door leerkrachten die deelnemen aan constructiegroepen en vaststellingscommissies?
  • de Cito bewust moeilijke en makkelijke vragen afwisselt om leerlingen te motiveren en uit te dagen!

Lees verder

Werk & Gezin in balans

Tags: spitsuurgezin 


Opvoeddesk, Working Parents Program, opvoeden en gezin, werk en gezin, kinderen niet slapen, gebroken nachten, spitsuur, stress op werk, zorg om kind, werknemer, werkgeverWerk & Gezin in Balans blijkt een actueel thema voor ruim 2 miljoen gezinnen in Nederland, die werk met hun gezin combineren.
In Nederland is het aantal burnout klachten tussen 2010 en 2011 met 11 % gestegen.
De levensfase bepaalt mede de mate en de soort stress op het privé-domein.
Jongeren worstelen o.a. met de bekende meerkeuzestress en ouderen o.a. met de mantelzorgtaken voor hun dierbaren.
Ook bepaalt de leeftijd van je kinderen thuis de mate van hersteltijd op de weekenden en je vrije dagen. Lees verder

Horror Clowns

Tags: angst 


EMMELIEK BOOST

Mijn kind is overstuur door die idiote Horror clowns… Wat is jouw advies?

 

Lees Emmelieks blog en tips

De HORROR CLOWN

Mijn 6 jarige Tom en zijn vriendje spelen buiten in het speeltuintje. Twee oudere jongens jagen hen de schrik op het lijf met het wilde verhaal dat zij een Horror Clown hebben gezien. Tom komt overstuur thuis, met het verhaal dat de Horror Clown naar het speeltuintje komt.

 

Het is een hype die is overgekomen uit Amerika, de Horror Clown. Sinds een paar weken is deze clown ook meerdere keren in Nederland opgedoken. De naam van de clown zegt het al: het is geen grappige clown die je tegenkomt in het circus, maar het is een griezelig angstaanjagend persoon die met een mes, bijl of kettingzaag de mensen en kinderen de stuipen op het lijf jaagt.
Lees verder

Van moppermama naar happymama!

Tags: niet luisteren 


Voortdurend corrigeren en waarschuwen is doodvermoeiend en geen kind gaat er echt beter van luisteren. Integendeel. Je hoort jezelf de hele dag door mopperen dat er echt naar mama geluisterd moet worden en anders zwaait er wat… Hoe word je wel een happymama? Het motto van de Opvoeddesk: Gelukkige kinderen, Gelukkige ouders! Leg liever het accent op wat goed gaat, moedig je kinderen aan door te vertellen wat je van ze verwacht (en niet alleen wat ze niet mogen) en geef complimentjes bij ieder stapje in de goede richting. Benoem vooral het effect. ‘Super Tim! Je bent een kanjer van een opruimer! Als jij de borden in de vaatwasser zet, dan lukt het ons om op je skateboard naar school te gaan. Als je het complimentje direct geeft (en niet pas ’s avonds in bed) maakt het dubbel zoveel indruk!

Lees verder

Haast, getreuzel en een ongeduldige peuter?

Tags: niet luisteren peuters 


5 tips! 

Tijd en klok kijken is voor je peuter nog abracadabra! Opschieten, even wachten, straks… zeggen je peuter nog niets. Jij bent hun klok!

1)      Spitsuurstress?

Wil jouw peuter alles zelf doen of treuzelt je peuter bij het aankleden of het ontbijt? Voorkom een race tegen de klok en sta 15 minuten eerder op. Geef je peuter vaste taken (pyjama onder het kussen, boter smeren). Zo krijg je een geroutineerd ochtendprogramma!

2)      Wachten dat is lastig!

Een peuter leeft in het hier-en-nu. Wachten is lastig en hoe lang duurt even? Geef aan wanneer je wél tijd hebt. ‘Als mama de vaatwasser heeft uitgeruimd, lezen we samen een boekje!’ Houd in de tussentijd een contactlijntje en zeg iets over het spel van je peuter. Zo leert je peuter met jouw hulp steeds beter te wachten!

  Lees verder

1 2 3 4